Anonymous
Anonymous asked in Science & MathematicsZoology · 5 months ago

math answer doesn't make sense?

the question is: 

A millipede has 14 more legs than a caterpillar. Together they have 46 legs. How many legs does a caterpillar have? 

the answer the textbook gives is 16 but I don't understand how they came to that conclusion. am I just dumb?

10 Answers

Relevance
  • Ted K
    Lv 7
    5 months ago
    Favorite Answer

    1) Let x = caterpillar leg #, and x+14 = millipede leg #

    2) Total leg # = 46, so x + x + 14 = 46

    3) x + x = 2x, so 2x + 14 =46

    4) Subtract 14 from both sides of the = which gives you 2x = 32

    5) Solve for x: x = 32/2 = 16. Caterpillar has 16 legs

    6) To check the answer, 46 - 16 = 30, and 30 is 14 more than 16, so it checks out.

    • Log in to reply to the answers
  • 5 months ago

    The millepede does NOT have a set number of legs so any answer is wrong. That is like saying "if an elephant has six legs, how many do two elephants have?

    • Log in to reply to the answers
  • 5 months ago

    My math stinks! I stepped on both of them.

    • Log in to reply to the answers
  • 5 months ago

    16+14=30. 30+16=46. That is how it works. Normally, you start with "x" and "y" in place of the unknowns (which would be 16 and 30 in this case): x+14=y and x+y=46. substitute x+14 for y in the second equation to get x+14+x=46, rework to get 2x=32 or x=16. then replace the x by 16 in one of the equations and solve for y.

    • Log in to reply to the answers
  • What do you think of the answers? You can sign in to give your opinion on the answer.
  • 5 months ago

    A millipede has 14 more legs than a caterpillar. Together they have 46 legs. How many legs does a caterpillar have?

    (1) m = 14 + c

    (2) m + c = 46

    (3) m + c - m = 46 - 14 - c (subtract #1 from #2)

    (4) c = 32 - c (collecting terms in #3)

    (5) c = c (identity)

    (6) 2c = 32 (add #4 to #5)

    (7) 2 = 2 (identity)

    (8) c = 16 (divide #6 by #7) (ANSWER)

    • Log in to reply to the answers
  • Dixon
    Lv 7
    5 months ago

    Together they have 46 legs, ie in total.

    So they average to 46/2 = 23 each.

    If the millipede has 14 more than the caterpillar, then the millipede has 7 more than average and the caterpillar has 7 fewer than average, ie

    23 + 7 = 30

    and

    23 - 7 = 16

    • ...Show all comments
    • Dixon
      Lv 7
      5 months agoReport

      There is a given total number of legs and a given number of creatures having legs. By definition the average is former divided by the latter. And by common sense / inspection, the values of two numbers that are averaged are equidistant either side of the average.

    • Log in to reply to the answers
  • 5 months ago

    Well, I am dumb also,,in real world basic math, that is the caterpillar with 32 legs.

    • Log in to reply to the answers
  • L.N.
    Lv 7
    5 months ago

    Caterpillar = C

    Millipede = C + 14

    So Caterpillar + Millipede = 2C + 14 = 46

    2C = 46 - 14 = 32

    C = 32 / 2 = 16 = Caterpillar

    Looks like you are just dumb.

    • Log in to reply to the answers
  • ?
    Lv 7
    5 months ago

    According to the question,

    .....A millipede has 14 more legs than a caterpillar.

    .....TRANSLATION. M = C+14...............[1]

    .....Together they have 46 legs.

    .....TRANSLATION. M+C = 46...............[2]

    .....How many legs does a caterpillar have?

    .....TRANSLATION. Solve for C

    You have a system of 2 equations and 2 unknowns.

    Attachment image
    • ...Show all comments
    • Ted K
      Lv 7
      5 months agoReport

      He just skipped presentation of a step. See mine (steps 3 & 4) for what he didn't show you.

    • Log in to reply to the answers
  • Anonymous
    5 months ago

    X + 14 = 46

    46 - 14 = 32

    X=32 legs  according to my math

    • Log in to reply to the answers
Still have questions? Get answers by asking now.